× Etusivu Tuntikuvaus Nimenhuuto Liikunta Kilpailut Leikit Ulkoleikit Tanssi Temppurata Välineet *Leikkivarjo *Pallo 0-3 vuotiaat Venyttelyt Rentoutus Loruja Musiikki Muuta Vinkit Hymynaamat Kauppa
fb

LASTEN LIIKUNTA

LIIKUNTA

(Viimeisimmät lisäykset sinisellä.)

3-6 vuotiaat
Musiikin mukaan liikumista
Konkkaus, varpaillaan kävely, kyykkykävely, takaperin kävely, jalkojen ja käsien heilutus, pyöriminen, kieriminen...
Krokotiilin haukotukset
Vatsallaan, selällään tai kyljellään lattialla, jalat tai kädet toimivat krokotiilin suuna, vuorotellen raajojen nostelua ylös polvi / kyynärpää suorana.
Koira 1
Koira pissii eli jalan nosto sivulle jalka koukussa seisten tai konttausasennossa. (Hulvattoman hauskaa lasten mielestä...)
Koira 2
Hännän heilutus. Konttausasennossa pepun heilutus puolelta toiselle.

Aurinko ja peikko
Yksi leikkijöistä on aurinko ja muut peikkoja. Aurinko on piilossa (pienenä kyykyssä) ja peikot liikkuvat. Kun aurinko alkaa paistaa (nousee seisomaan), menevät peikot äkkiä piiloon, koska aurinko häikäisee. Kun aurinko laskee (menee kyykkyyn), peikot tulevat piiloistaan. Auringolla voi olla keltainen viitta.

Sateenvarjoleikki
Seistään piirissä, keskellä olijalla on sateenvarjo. Kun sateenvarjo aukeaa, noustaan varpaille, ja kun se suljetaan, mennään pieneksi kyykkyyn.

Ukkonen
Yksi leikkijöistä on ukkosen tekijä. Hän alkaa tuottaa hiljaista sateen ropinan ääntä esim. hieromalla käsiään yhteen. Muut matkivat. Vähän ajan kuluttua sade voimistuu ja käsiä taputetaan yhteen. Muut yhtyvät taputuksiin. Näin ukkonen voimistuu, kunnes salamoi ja jyrisee kovaa. Kun ukkonen menee pois, madalletaan ääniä hiljaisemmiksi, kunnes aurinko taas paistaa.

Satuliikunta
Tarinan, lorun tai laulun mukaan liikkumista. (Leijonaa mä metsästän.)

olio
Harakka hyppii
Harakka hyppii maassa (Hypitään paikallaan.)
Västäräkki keikkuu kivellä (Keinutaan puolelta toiselle.)
Varpunen nokkii katolla (Koputetaan sormilla päätä.)
Kissa köyristää selkäänsä (Köyristetään selkää.)
Kaikki linnut pelkää (Vapistaan.)
Tuolla ne jo lentää (Heilutetaan käsiä kuin siipiä.)
Omaan pikku pesään (Tehdään käsistä pesä.)

Hiiri keittää puuroa
Hiiri keittää puuroa (Etusormella hämmennetään kämmenenkuppia).
Antaa tuolle (Annetaan peukalolle).
Antaa tuolle (Annetaan keskisormelle.)
Antaa tuolle (Annetaan nimettömälle.)
Loput viekin varastoon (Aikuisen sormet kulkevat käsivartta pitkin lapsen kainaloa kutittamaan.)
Leikki alkaa alusta ja tällöin nimetön jää ilman. Seuraavalla kerralla keskisormi jää ilman, sitten etusormi ja viimein peukalo.

Karhu mörrikät
Osa leikkijöistä tekee pesän seisoen kädet ojennettuina toinen toisilleen kuin majan katoksi. Muut leikkijät ovat karhuja, jotka kuljeskelevat ympäriinsä lorun mukaan:
Karhu mörrikät, jörrikät, pörrikät, lystiä pitävät kaiken kesää. (Kuljetaan karhuina)
Syksyllä vasta kömpivät pesään (Mennään pesään)
Siellä ne nukkuvat makoisasti uuden hunajan tuoksuun asti (Ollaan hiljaa)

Kierrän, kierrän kaupunkia
Kierrän, kierrän kaupunkia (Kierretään sormella lapsen kasvoja.)
Katson ikkunasta (Viedään sormi toisen silmän alle.)
Katson akkunasta (Siirretään sormi toisen silmän alle.)
Astun alas portaita (Sormi siirtyy nenänvartta pitkin nenänpäähän.)
Pirisytän kelloa (Painetaan nenänpäästä.)
Pyyhin jalat (Pyyhitään sormella leukaa.)
Astun sisään (Lapsen suu aukeaa ja sormi astuu suuhun.)
Istun tuoliin (Sormi asettuu alahampaan päälle istumaan.)

Körötystä maantiellä
Maantie, maantie, maantie... (Lapsi istuu aikuisen sylissä ja häntä töyssytetään.'9
Ylämäki, ylämäki, ylämäki... (Nostetaan lasta ylös ja hoetaan ääntä vähitellen nostaen.)
Alamäki, alamäki, alamäki... (Lapsi lasketaan hitaasti takaisin polvelle.)
Kuoppa (Lapsi pudotetaan polvien väliin.)

Pienet kalat
Valitaan yksi leikkijöistä haueksi, muut ovat pikkukaloja.
Pienet kalat uivat ai ai
pienet kalat uivat ai ai
pienet kalat uivat ai ai
eikö tule hauki ei kai.
Pikkukalat uivat runon ajan lattialla mahallaan luikerrellen siihen asti, kunnes runossa kuuluu KAI. Silloin kalat jähmettyvät paikoilleen. Hauki nappaa pois pelistä tai apuhauiksi ne, jotka liikahtavat.

Yks’ Kaks’ Kolme
Yks’ kaks’ kolme, istu isän polveen. Äiti sanoi älä istu, isä sanoi istu vaan. Näin sitä istutaan.
Kävellään piirissä kädet ristissä ja hoetaan lorua. Lopussa hiivitään ja mennään nopeasti kyykkyyn, kun sanotaan lorun viimeinen sana.

pöllö
PERHELIIKUNTA (aikuinen - lapsi)
Ohjaaja huutelee erilaisia kulkuneuvoja jotka vanhempi toteuttaa lapsen kanssa. Leikkijät voivat olla paikallaan tai juosta muodostamassaan asennossa tietyn radan tai salin päästä päähän.
Esim.
Helikopteri
Aikuinen nostaa lapsen suorille käsivarsille ja pyörii ympäri tai nostaa syliin (lapsi suorana käsivarsilla) ja pyörii ympäri.
Hevonen
Lapsi reppuselkään, hartioille niskan taakse tai aikuinen konttausasennossa ja lapsi selässä.
Juna
Lapsi suorana aikuisen käsivarsilla ja aikuinen tekee lapsella suurta ympyrää niinkuin junan pyörä.
Karuselli
Aikuinen ottaa lasta kainaloiden alta tai käsistä kiinni ja pyörii ympäri niin että lapsen jalat eivät koske maata.
Laiva
Aikuinen keinuttaa lasta sylissä tai käsivarsilla kuin laiva keinuisi aalloilla.
Lentokone
Lapsi aikuisen reppuselkään kädet T-asentoon tai aikuinen nostaa lapsen käsivarsille ja lennättää kuin lentokonetta, lapsella kädet siipinä. Tai aikuinen menee selinmakuulle ja nostaa (jalat ja) kädet ylös, lennättää lasta joko käsillä tai jalkapohjien tai koukistettujen jalkojen (säärien) päällä käsistä kiinni pitäen tai lapsen kädet sivuilla siipinä.
Polkupyörä
Aikuinen nostaa lapsen kainaloista ylös, joka roikkuen polkee polkupyörää.
Tunneli
Aikuinen menee kulmanojaan (karhukävelyasento eli jalkapohjat ja kämmenet lattiassa, peppu ylhäällä) ja lapsi menee alta.

Muut liikkeet:
Kukkuluuruu
Aikuinen pitää lasta kainaloiden alta kiinni siten, että lapsella on kasvot aikuiseen päin. Lapsi viedään "piiloon" toiselle olkapäälle, tuodaan takaisin ja sanotaan "Kukkuluuruu". Lapsi siirretään toiselle olalle ja jatketaan samoin.

Aikuiselle liikuntaliikkeitä (lapsen kanssa)
0-3 vuotiaat + aikuiset.

7-12 vuotiaat
Liikkeet voi olla yksinkertaistettua aikuisten liikuntaa / tanssia.

Hiki pintaan
Musiikin mukaan askelluksia, laukka-askel, varsahypyt, ristiaskel, askelkäännökset, jalan nostot, käsiliikkeet...

Orkesteri
Lapset pienemmissä ryhmissä ja joka ryhmälle annetaan oma rytminen liike mistä lähtee ääntä: jalkojen tömistely, marssi, taputtelu eri pinnoille, jalkojen laahaus, pallon pompotus ym. Tai sitten musiikki ja ilmasoitetaan: kitara, lyömä-, jousi- ja puhallinsoittimet...
Lisää liikkeitä tanssi -sivulla.

LIHASKUNTO
Edelleen samankaltaista kuin aikuisilla, vain helpotettua. Vatsa- ja selkälihakset voi mennä tekemään myös puolapuille. Alla leikinomaisesti toteutettuja lihaskuntoliikkeitä.

Kättely / kaato
Lankku (päkiät ja kämmenet maassa, muu vartalo ylhäällä suorana, napa kohti lattiaa), parin kanssa vastakkain, kätellään vastakäsillä tai taputetaan vastakäsillä yhteen.
Patjoja vaativa vaikeampi muunnos: yritetään saada pari kaatumaan tai luovuttamaan toisella kädellä työntämällä tai tönimällä paria.

Pesätaistelu
Otetaan parit ja rajataan alue, jonka sisälle mennään seisomaan selät vastakkain. Leikkijä yrittää työntää pepulla parinsa ulos leikkialueen sisältä. Käsiä ei saa käyttää.

Seläkkäin pystyyn
Kaksi leikkijää istuu lattialla selätysten siten, että heidän polvensa ovat koukussa. Tästä asennosta he yrittävät päästä seisaalleen työntämällä selkiään vastakkain jalkojaan liikuttamatta. Pystyyn päästyään leikkijät voivat yrittää istuutua selätysten takaisin maahan.

Sylipallo
Kaikki leikkijät istuvat piirissä jalat suorina edessä, melkein kiinni toisissaan. Kädet ovat tukena selän takana. Tarkoituksena on saada pallo liikkumaan sylistä syliin ilman käsien apua.

Taputukset (selkä)
Päinmakuulla nenä kohti paria, muttei ihan kiinni toisessa. Nosto ylös napa lattiassa ja käsillä taputukset yhteen parin kanssa.

Urheilubingo
Ojaaja tekee ennakkoon numerolaput 1-20 (arvioitu osallistujien määrä). Yhdessä pelaajien kanssa sovitaan tehtävät joita leikin aikana tehdään. Tehtäviä keksitään yhtä monta kuin numeroita ja leikkijöitäkin on. Tehtävät laitetaan listalle järjestykseen. Tehtävissä edetään listan järjestyksessä, ja tehtäviä suoritetaan niin monta kertaa kuin Bingon numero (ennakkoon tehdyt numerolaput) osoittavat. Jokainen pelaaja saa vuorollaan vetää "Bingosta" numeron ja kaikki tekevät tehtävät yhtä aikaa.

Vatsa
Parin kanssa jalat auki ylhäällä ja peput vastakkain. Vatsalihasrutistus ylöspäin ja jalkojen välistä taputus parin käsiin.

Väkikalikka
Leikkijät valitsevat itselleen parin, asettuvat lattialle istumaan ja laittavat jalkapohjat vastakkain. Leikkijät ottavat käsiinsä yhteisen puukepin. Molemmat leikkijät vetävät niin kovaa kuin jaksavat ja se, joka saa toisen nousemaan lattialta, on voittaja.

Kulkuväline- ja eläintoteutusideoita:
Kulkuneuvot, eläimet tms.: (Katso myös saman leikin muunnos kulkuvälineviesti: kilpailut.)
Ohjaaja huutelee erilaisia kulkuneuvoja, eläimiä tai mitä tahansa mistä voi muodostaa yksin, parin tai ryhmän kanssa eläintä, kulkuvälinettä tai esinettä kuvaavan asennon tai liikkeen. Ohjaaja voi itse päättää selittääkö keksimänsä vaihtoehdot vai antaako leikkijöiden joka kerta keksiä itse oman tavan toteuttaa huudettu asia ilmoitamalla vain kuinka monta leikkijää annetun asennon tai liikkeen muodostamiseen vaaditaan. Leikkiä voi leikkiä yksin, pareittain tai isommassa ryhmässä. Leikkijät voivat olla paikallaan tai juosta muodostamassaan asennossa tietyn radan tai salin päästä päähän. Mikään toteutustapa ei ole väärin ja voi kokeilla mitä vain esineitä. (kiuas, kahvinkeitin, takki, piano)

Esimerkkejä:
Auto
1 kädet auton rattiin
3-4 istuen tai seisten, kuskilla ratti, apukuskilla ei, takapenkillä olija(t) laittavat kädet etummaisten olkapäille
Bussi
8 tai enemmän. Istuen tai seisten, kuskilla ratti, ei apukuskia, takapenkeillä olijat laittavat kädet etummaisten olkapäille
Gorilla
1 kyykkykävelyä jalat auki, kädet (rystyset) laahaten lattiaa, rummutusta rintakehään
Helikopteri
1 kädet ylös ja yhtäaikaa pyöritystä ympäri
2 aikuinen nostaa lapsen käsivarsille ja pyörii / pyörittää ympäri
2 aikuinen makaa selällään jalat ilmassa lapsi jalkapohjien päällä vatsallaan ja pyörittää lasta ympäri (harjoittelu toisen aikuisen kanssa niin että tämä pitää lasta kokoajan käsistä kiinni ja kiertää makaavan aikuisen ympäri)
hirnuva polle
Hevonen
1 varsahyppyjä tai laukkaa
2 reppuselkään tai toinen konttausasennossa ja toinen selässä
Juna
1 istuen tai seisten, kädet pyörii kuten junan pyörät yhtä aikaa
2 tai enemmän: istumaan peräkkäin kuin junan vaunut, jalat suorana edessä tai auki sivuille, istuen kulku eteenpäin, kädet junan pyörinä
Kaleeri
5 tai enemmän: istuen, soutajia kahdessa rivissä, liikkuminen taaksepäin, tahdinlyöjä soutajia vastapäätä
Kanootti
1-2 istumaan peräkkäin, melonta, liikkuminen eteenpäin (tai edistyneemmillä mihin tahansa suuntaan)
Karhu
1 kämmenet ja jalkapohjat lattiassa, peppu ylhäällä, polvet suorana, (kulmanoja) kävelyä
Karuselli
1 kisapyörintä
2 aikuinen ottaa lasta kainaloiden alta tai käsistä kiinni ja pyörittää ympäri
Kottikärryt
2 yksi menee lattialle lankuksi (napa kohti lattiaa, kämmenet maahan), toinen ottaa kiinni polvien alta tai nilkoista ja näin eteenpäin
Käärme
2 tai enemmän. Päinmakuu, edellinen ottaa etummaisen nilkoista kiinni ja näin kiemurrellen ja ryömien eteenpäin
Laiva
2 tai enemmän. Istumaan peräkkäin jalat auki, keinuntaa puolelta toiselle
Lentokone
1 kädet T-asentoon
2 reppuselkään kädet T-asentoon
2 aikuinen nostaa lapsen käsivarsille ja lennättää kuin lentokonetta, lapsella kädet siipinä
2 aikuinen menee selinmakuulle ja nostaa (jalat ja) kädet ylös, lennättää lasta joko käsillä tai jalkapohjien tai koukistettujen jalkojen (säärien) päällä käsistä kiinni pitäen tai lapsen kädet sivuilla siipinä
Lintu
1 kädet siipinä, isoja liikkeitä
Perhonen, pikkulintu tai kolibri
1 kädet siipinä, pientä, nopeaa liikettä, varpailla sipsutusta
Polkupyörä
1 selinmakuu, jalat polkee kohti kattoa
3 kaksi nostaa yhtä joka roikkuen polkee polkupyörää
Rapu
1 peppu kohti lattiaa, kämmenet ja jalkapohjat lattiassa, kävelyä
2 ensimmäisellä sama asento kuin yllä, toinen menee haara-asennossa toisen päälle "istumaan" (ei istu koko painolla vaan kannattelee kyykyssä oman painonsa) kasvot kohti ravun alaosan jalkoja
Soutuvene
1 istumaan, soutua käsillä, liikkuminen tapahtuu taaksepäin
2-8 istumaan vastakkain, soutajat soutavat, liikkuminen taaksepäin ja loput ovat joko matkustajia (soutajaa vastapäätä) tai tahdinhuutaja (voi olla vain yksi)
Tuhatjalkainen
2 ensimmäinen leikkijä lankuksi (napa kohti lattiaa kämmenet ja varpaat lattiassa), toinen leikkijä tämän päälle haara-asentoon (kannattelee itse oman painonsa) oikea käsi ja jalka toisella puolella, vasen käsi ja jalka toisella puolella
3 tai enemmän. Ensimmäinen leikkijä lankuksi (napa kohti lattiaa kämmenet ja varpaat lattiassa), toinen ja ehkä vielä kolmaskin (riippuen kuinka pitkä tuhatjalka tehdään) myös lankuksi toisen päälle pää noin polvien ja pepun kohdalle, loput haara-asennossa tuhatjalkaisen "runkopalojen" kohdalle vain jalat lattiaan ja käsistä kiinni edessä sekä takana "istuvan" kanssa (kädet ylös tuhatjalkaisen piikeiksi tai harjaksi tai käsikynkkää panssariksi tms.)
Tunneli
1 tai enemmän. Yhden tai useamman leikkijän muodostama kulmanoja(rivi) (karhukävelyasento eli jalkapohjat ja kämmenet lattiassa) tai silta ja yksi tai useampi menee alta.

Etusivu * Tuntikuvaus * Nimenhuuto * Liikunta * Kilpailut * Leikit * Ulkoleikit * Tanssi * Temppurata * Välineet * Leikkivarjo * Pallo * 0-3 vuotiaat * Venyttelyt * Rentoutus * Loruja * Musiikki * Muuta * Vinkit * Lisää tekemistä * Hymynaamat * T-paitakauppa * Facebook